Sustainable House Extension, Ballymena

The client was keen to develop a sustainable modern extension to their existing home.

The initial design was for a predominantly timber clad extension which pulled off the existing house making a clear break between old and new via double height glazing between. The ground floor accommodated a large living space which opened up to the existing kitchen / dining area within the existing house via a glazed oak door. On the first floor an open study space enjoys the full height of the roof and connects to the living space below by way of a double height void space.

Both the ground floor and first floor maximise the stunning views over the countryside and out toward Slemish in the distance. Unfortunately due to planning restrictions enforced on the design, the Cedar cladding was substituted for render to match the existing house. However the integrity of the build remains.

Internally the extension is very modern in apperance with a beautiful feature staircase leading to the first floor study space. The living space is focused around a wood burning stove centered within the room which provides additional heating to the underfloor heating system. The internal structural members are constructed out of Glulam beams and posts with attention to detail at all the junctions. Solar panels have been incorporated into the roof structure and should provide 65 percent of the annual hot water usage. The originally specified insulated sliding panels, which would have closed the corner windows down in the evening time conserving heat and energy, were unfortunately taken out as a cost saving.

The completed extension is simple in form and contemporary in its finish. A successful extension to a grand rural house. Additionally it has been featured in “Decorate and Improve Ireland magazine” and is shortly to feature in Irelands Self Build magazine.