Crawford House, Traditional House, Ballymena

This is a replacement dwelling for a new house in Ballymena. The existing house was cramped with low ceiling heights and extensive dampness. It was no longer suitable for family living and was demolished in 2011 to make way for a new house on the site.

The client wished a simple home with a traditional frontage and style. A design that was symapthetic to the house it replaced and the rural landscape which it sits within. The materials used were a natural slate roof, energy efficient aluminium windows, rough render traditional cavity walls and highly efficient full fill insulation. The traditional masonry cavity walls have a very energy efficient full fill cavity insulation and thick internal walls to give a deep window recess – a traditional feel to the home. Internally the house has blended traditional and contemporary finishes to create a beautiful family home.

On the ground floor is located a large open plan split-level Kitchen / dining / living space that looks both toward the countryside views to the front and the privacy and enclosure of the rear garden. The Kitchen is at the heart of this space allowing the whole family to interact with eachother throughout the day and during meal times. To the rear the client wanted the house to open up more to the garden via large corner windows and double doors.

Also on the ground floor is a cosy snug for curling up in front of the log burning stove and reading a book or watching a film. A study facing into the private rear garden completes the accommodation on the ground floor.

On the first floor there are 4 good sized bedrooms each enjoying different views and aspects of the site. Each bedroom is accessed via a first floor landing which enjoys the light and volume of a vaulted ceiling lit from above by a large ridge light. The master bedroom faces to the front of the house enjoying panoramic views of the countryside and distant views of Slemish. It has a large walk-in wardrobe and separate ensuite.

The house has no conventional heating system instead using an air source heat pump to provide heat to the house with 2 wood burning stoves. It has 2 solar panels that generate hot water for the house and is so well insulated that heat loss is minimised. A whole house Mechanical ventilation and heat recovery system (MVHR) is in operation which captures any excess heat and uses it to warm fresh air that is circulated throughout the home, giving a very energy efficient home as well as a healthy home.

The house was completed in 2012 and the client is extremely happy with its construction, design and heating system.