Grill House, Contemporary House Design Antrim

contemporary-home-antrim

Front Elevation

This is a spacious contemporary house design, set within a densely wooded site in County Antrim. The client’s brief for this two storey family house, was to create an eye catching modern design, simple and elegant in form with a contemporary styling.  It was to maximise its location, exploiting the densely wooded views, maximising natural light and sunlight,  and connect physically and visually with its external spaces. We explored several design options on the site to ensure the client was satisfied that we had chosen the best location for their home.

modern-house-antrim

Rear Elevation

House On-site-Aerial View

House On-site-Aerial View

The final design is a building that has an elegant and simple L-shape footprint with all rooms enjoying a Southerly aspect. On the two South Facing corners we have located the main open plan living space and master bedroom. These two feature corners enjoy panoramic views and direct connection with a South facing terrace, via sliding doors. Bedrooms are located on the Eastern side of the site benefiting from an Easterly and a Southerly  aspect. The main open plan space is accessed via a two storey fully glazed entrance hallway, and incorporates a large kitchen, dining and living space as well as a feature fireplace. Utilitarian spaces for bathrooms, utility rooms and a pantry, are located to the North.

cedar-cladding-zinc-canopy

Front Elevation

 

contemporary-house-antrim

modern-house-antrim

On the first floor we have located another bedroom and study space to the East with a first floor living space located on the Western side of the site. The client specifically asked to have a cantilevered roof and outside fireplace adjacent to this living space,  so that they could enjoy the late summer evenings for longer. The cantilevered roof gives a sense of enclosure and protection to this private terrace and creates a place to entertain or just relax. The fully glazed balcony system again maximisies the clear views from this terrace and the living space beyond.

contemporary-house-design

frameless-glazing-antrim

zinc-roof-living-space

Ground floor open plan kitchen / dining / living space

A double garage and storage space wraps around the North Western side of the house and creates a sheltered car port,  giving covered access for parking and accessing the rear door into the kitchen / pantry area, as well as through access between the garage and house under cover.

The palette of materials for the house is restrained. The use of stone on the North East entrance facade draws on the presence of the existing natural stone boundary walls, grounding the house in its site.  The introduction of lighter materials, in the form of white render and timber cladding, helps to break up the buildings massing, soften its visual appearance and create a simple modern aesthetic. To the rear, the building comes alive with feature corner windows to the main living spaces and master bedroom, and a double height glazed space around the feature entrance and staircase.

Construction is proposed to be in traditional masonry construction with a  full fill insulation board giving high energy efficiency. The roof is to be a mixture of a highly insulated single ply membrane roofing system with a stone ballast and zinc.  Stonework is to be sourced locally with Western Red Cedar timber cladding or a composite timber board, lightening up the elevation. Windows and doors are proposed to be a triple glazed highly efficient, composite wooden / aluminium system, with a set of large sliding doors to the two main living spaces.

Planning permission was granted in 2013 and the project was completed on-site in June 2015.

Contemporary House Design Antrim